carolink 3 barns morsan!

Kategori: Hundar

Viltspår

Nu har vi varit ute i skogen och kört lite viltspår. Pajas var otroligt ofokuserad denna gång och tror jag måste lägga spår delen lite åt sidan nu när han går in i en ny period i sitt liv. Han blir ju snart unghund! Känns som det finns annat att jobba på med honom just nu. Så väntar 2-3 månader innan jag sätter igång igen. Men han har ju faktiskt varit jätte duktig en del gånger. .)

 

Lydnads träning med Pajas!

Varje morgon tränar vi lite lydnad med Pajas. Lätta och svårare moment. Nu har jag börjat träna liggande under gång.  Han kan ligg med handtecken, så ligg kommandot måste tränas in bättre också. Än så länge är det mest lek och stoj. Inte så mycket på allvar. Han är ju inte så gammal ändå.

 

Gjorde en liten video imorse för att kunna se hur han gick och hur det såg ut. Tyvärr gick jag lite för långt bort från kameran så är som en liten prick haha. Men man ser rätt så bra i alla fall :)

 

 

En welsh kompis till Pajas!

Så otroligt kul att jag hittat en som också har en welsh här jag bor. Som dessutom kommer från samma uppfödare. Det skiljer 1,5 månad på dem också. Otroligt trevliga ägare också måste jag säga. Vi sågs idag på hundklubben så våra vovvar fick leka med varandra. Så kul för Pajas att få en kompis. :D

 

Morgonpromenad och träning

Som vanligt blev det morgon promenad med Pajas och nu ska jag även börja lägga in lite träning på morgonen. Så lydnads träning blir det lite varje morgon med fokus på olika moment.

 

Men en sak jag inte förstår mig på är gubbar med små hundar? Alltså varför ska gubbar jämt ställa sig mitt i vägen med sina hundar, stå och små le medans deras hund står på bakbenen och nästan stryper sig själva? Alltså varför?  När dem samtidigt ser att jag gör att för att min hund inte ska vilja gå fram till dem. Ja jag ser säkert för jävla rolig ut när jag låter som en förvuxen jätte bebis som nästan kryper på marken för att få min hunds uppmärksamhet. Men tro mig 9 av 10 gånger funkar det!

 

Hundpromenad!

Idag gick promenaden sådär. Men det var bara för att det var så mycket störande moment under promenaden. Det låg en död grävling på vägen och såklart satt det massa fåglar där. Pajas älskar att kolla och dra efter fåglar. Suck! Ja det var inte lätt att få honom att gå fint i koppel då.När vi gått förbi så var han helt odräglig igen och vill dra tillbaka till platsen. Så här kommer lite tips vid sådana situationer.

 

Jag gör så här:

 

Försöker så gott jag kan med att få honom att gå fint förbi och går en bra bit ifrån platsen. Han tappar fokus och helt plötsligt är allt annat mer intressant! När vi kommit en bit ifrån gör jag så enkelt att jag sätter honom ner, låter honom sitta ner ett tag. Kör lite övningar på stället. Lätta övningar som jag vet att han kan ( kan va så enkelt som sitt).  Sedan fortsätter jag att gå, har fått tillbaka hans uppmärksamhet och han glömde det vi gick förbi. :) 

 

 

 

klicker träna hunden att gå fint i kopplet.

Nu har jag börjat med klicker på Pajas för att få honom att gå fint i kopplet. Han har varit hopplös till och från. Vill verkligen ha en hund som kan gå fint och ordentligt i kopplet. Vem vill inte det förresten? Speciellt när man går med barnen  också. Så man kan hålla koll på både barn och hund. Annars ligger fokuset för mycket på Pajas.

 

Så har börjat med klicker på promenaden.

Det har gått jätte bra! började igår och idag var han en dröm att gå med på morgon rundan.

 

Såhär klicker tränar jag:

 

Börjar med att lära honom klickern. Sitter bara och klickar och ger godis för varje klick. När Han börjar förstå vad ett klick betyder tar jag in det i övningar. I detta fall koppel träning. Ute på promenaden så klickar jag så fort han går så som jag vill ha honom. 

 

Han ska inte gå fot eller gå och kolla på mig hela tiden. När han går lugnt, fint och med nosen ner i marken klickar jag. Sedan klickar jag även när han är på gång och börjar dra men vänder tillbaka och börjar gå vid min sida. I början blir det mycket klick och godis.

Sedan börjar ja dra ut på klicken så han ska gå längre sträckor fint.

 

Om han börjar dra stannar jag bara. Står helt tyst och väntar på att han ska vända tillbaka till mig. Gör han inte det ropar jag på honom och tar in honom vid sidan och går utan att ge godis. Sedan upprepar man detta. klickar när hunden går fint eller när hunden söker kontakt om man inte tränat så mycket kontakt övningar. Stannar när hunden drar och väntar tills han kommer till ens sida för att sedan bara fortsätta gå.

 

Video- viltspår

Igår filmade jag hela spåret. Det är inte långt som ni kanske ser på videon. Han går även ur spåret och vänder en gång.. Men han kommer in fint igen. ja ni få kolla själva :)

 

Viltspårs träning

Idag kom jag ut i skogen och tränade Pajas. Två spår, ett lite kortare och ett längre. Första korta gick väl bra. Kom lite för mycket ut från spåret tycker jag  men nosen i marken hela tiden.

 

Andra spåret lite längre och kanske lite svårare än vanligt gick kanon! kom ut från spåret 1 gång och vände tillbaka en gång men vände snabbt tillbaka igen. Så känns otroligt lovade mycket stolt och glad över pajas idag :D

 

Dagen började med en promenad.

Lagom varmt ute idag! Så otroligt skönt! Vattenpölarna har frusit till is under natten så fick en torr och fin hund in idag. Men lär bli ganska slaskigt idag ändå eftersom solen skiner och värmer ganska bra. Men så otroligt skönt att promenera på morgonen innan frukost. Man kommer liksom igång på riktigt. Dessutom 1 timmes lugn och ro utan barn. Ja det är faktiskt ganska skönt med att ha hund man får komma ut själv och gå i sina egna tankar en stund.

 

Att träna kloklippning med sin hund!

Jag vet vilken otrolig fight det kan vara att klippa klorna på sin hund. Pajas är en dröm att klippa klorna på att lägger sig ner och somnar! Det har tagit mig kanske 3-4 gånger innan han låg så lugnt som han gör nu. En del bråkar länge med sina hundar med just kloklippning. Min förra hund var en mardröm länge med detta. Kommer ihåg en gång när vi klippte klorna ute, när jag bodde hemma i hus.  Så skrek hon så mycket så grannen kom över. Vilket var hundmänniskor, så vi fick lite hjälp den gången med kloklippningen. Men förstå att man skämdes lite! Folk måste ju trott att man misshandlade hunden. Men det vi gjorde var att vi höll i henne och så fort vi petade på hennes tassar  skrek hon. 

 

Så vad gör man? Ja det är ju det som alla säger tror jag. Börja  direkt när man får hem hunden. Lägg hunden, ställ upp på bord eller så som man vill ha hunden när man ska klippa. Sitt bara och peta lite på klorna och tassarna, beröm med klappar, rösten och godis. Jag tycker det är lättast att sitta på golvet.  När jag började klippa klorna fick han godis för varje klo i början, sen en godis för varje tass och sist godis när allt var klart. Stressa inte utan låt det ta sin tid. Börja göra detta varje dag så det blir en vardags grej. Jag klipper Pajas klor en gång i veckan, föredrar ofta men lite.

 

Föräldrar borde skaffa sig mer kunskap om hundar för att lära sina barn!

Jag har varit med om allt för många gånger hur barn springer och skriker för att fråga om man får klappa hunden. Jag tycker inte detta är ett okej beteende.  Går man med hunden 50 meter bort så behöver man inte klappa just den hunden.  Går man förbi varandra så är det klart man får fråga och jag stannar gärna med min hund så barn får klappa. Jag har däremot haft en "elak" hund också som barn inte alls kunde hälsa på. Då när barn sprang fram på det sättet blev hon stressad och tyckte det var jätte obehagligt vilket gör det jätte svårt att träna att barn faktiskt är snälla.

 

Så jag som hundägare uppskattar inte barn som springer och skriker om att få klappa!

Sen är inte detta bara ett problem, ett annat problem är att människor inte verkar fatta vilken sida man ska gå på! jag har alltid och kommer alltid att ha min hund på vänster sida.  Min hund lär sig att det bara finns en sida att gå på, då slipper jag ha min hund mitt i vägen och jag har mig själv mellan den som går förbi. Då kan även hundrädda kanske känna sig lite mer trygga istället för att möta en hund. Men sen finns det ju barn som ändå ska tränga sig in på vänster sida så dem möter hunden!  

 

Sen är det absolut inte okej att stå 1 meter från en hund och skrika den rakt i ansiktet! Även en snäll hund kan tycka detta är obehagligt. När man kommer ner i hundens nivå och skaffar ögonkontakt på det sättet utmanar barnet hunden vilket gör att den kan bitas!  Även en snäll hund kan bli farlig om den inte blir behandlad med respekt. Sen har vi just nu en valp och valpar bits för att leka, deras tänder är sylvassa. Det gör grymt ont att bli biten så att hoppa och studsa framför en valp gör att man får upp den i lek så den kan bitas bara för att den tror att barnet vill leka med den.

 

Jag har ett otroligt stort ansvar när jag är ute med min hund. Biter den någon så är det jag som åker på det. Men egentligen så ser jag för många barn som verkligen provocerar hundar till att bitas. Föräldrarna vad gör dem? dem står där och ler, tror att allt är lugnt bara för att en hund är snäll.  

Men en vacker dag tröttnar även den snällaste hunden och säger ifrån. Då är hunden helt plötsligt en fara för allmänheten.

 

Pajas!

Lite kort på Pajas och älskar ju bara den första bilden! Ibland känns det som man verkligen får till en bild alltså. Tänk om jag jämt kunde känna så.

När man är hundägare och 3 barnsmamma

Ja hunden ska ut i alla väder och ungarna ska med så är det bara.Så är hundägar och föräldralivet här hemma. Två barn åker vagn och en får sitta på ryggen helt enkelt. Okej Johan var med denna gång men vill öva och känna efter vad som kommer bli lättast för mig när jag är ensam.

 

Inte nog med att det blev en promenad idag, det blev även lite viltspårs träning. Två lite kortare spår och Pajas tog det andra spåret jätte fint. Det var som om han fattade grejen med det då. Han vill inte riktigt gå det första utan var ganska okoncentrerad och tyckte att vi skulle gå tillbaka till Johan och barnen. Men inte då han fick gå det lite halvdant. Andra spåret som sagt gick sådär i början men slutet ojoj vad fint han gick! Så nöjd och stolt jag blev. Ni får se en liten film på det här nedanför!

 

 

Det skiljer 2 månader mellan oss!

Ja det skiljer bara 2 månader mellan Pajas och Ozzy. Tycker det är så gulligt och fint att dem kommer få växa upp tillsammans, eller det tycker jag ju såklart med alla våra barn att dem får växa upp med hund. Men just Ozzy och Pajas, nog för att dem är så nära i ålder. Pajas är så fin mot Ozzy lägger sig gärna nära och pussar på honom. Som att han känner att han också är en bebis. 

 

Ensam för första gången med barn och hund

Igår var jag ensam med 3 barn och hund för första gången en hel förmiddag! Så en långpromenad med hunden var vad som låg på schemat.  Det var inte så jätte svårt eller jobbigt att komma ut med 3 barn, 2 satt i vagn och stora fick gå. Men hade stå bräda  om han skulle behöva vila benen. Den kom till användning kan jag säga till och från. Det jobbiga med den var att det blev svårt att gå eftersom den kommer så långt ut på den vagn vi har så man fick nästan gå och skjuta på vagnen med ena hand och hålla hund i andra.

 

Nästa gång ska jag sätta Zandor på ryggen antingen i bärsele eller i vår vandrar ryggsäck som man bär barn i eller vad man ska kalla den. Ingenting är omöjligt och allt går bara man vill eller hur ;)